4. Hunza, Pákistán

Pákistán

Údolí na severu Pákistánu, kde se setkává Karakoram, Hindu Kush a Himaláje kudy procházela stará hedvábná stezka. Místo, které obklopují vysoké vrcholky hor, žije kolem 20 000 obyvatel. Tato oblast je známá vysokou dlouhověkostí a minimem nemocných lidí. Studie z minulého století odhalila nulovou míru rakoviny, závažné nemoci byly téměř neznámé a minimální počet onemocnění se zažívacím ústrojím. 

Z náhodného vybraného vzorku 25 lidí ve věkové hranici mezi 90 – 110 let ani jeden obyvatel nevykazoval náznak kardiovaskulárního onemocnění, vysokého tlaku či cholesterolu. S výstavbou nových cest se do této odlehlé oblasti dostávají produkty moderního světa, jako jsou bílá mouka, rafinovaný cukru, levné oleje na vaření, včetně zvýšení úrovně stresu. Některá srdeční onemocnění a rakovina se již do údolí Hunzy také dostavila.                                                                   

Obyvatelé Hunzy se nepřejídají a jejich denní spotřeba je kolem 1900 kalorií včetně 50 gramů bílkovin, 36 gramů tuku (převážně rostlinného původu) a 354 gramů sacharidů. Místní nejedí hned po probuzení, jak mnoho z nás dělá, ale mnohem lepší je počkat půl hodiny a přitom pomalu vypít vodu pokojové teploty nebo teplou vodu s citrónem pro pročištění systému.                                                                     

Po zimě mají v údolí, než vyroste nová úroda období, kdy jedí velmi malé množství jídla. Výsledkem je, že často vynechají jídla, což pročistí jejich těla od nemocných buněk a cholesterolu. Hunza je známá pro své meruňky vypěstované organicky, jakožto i ostatní rostliny. Tyto meruňky včetně minerální vody plné alkaloidních minerálů byly často citovány jako hlavní zdroj jejich dlouhověkosti.  Třešně, moruše a vlašské ořechy nutně patří do jídelníčku místních lidí. Čerstvá organická zelenina nebo lehce vařená v malém množství vody je hlavním zdrojem vitamínů, minerálů, enzymů, vlákniny a antioxidantů. Celozrnné chapati jedí téměř se vším. Bílkoviny získávají z fazolí a luštěnin. Maso jelikož ho mají velmi málo, jedí jen občas, což snižuje v jejich těle množství nasycených tuků a toxinů. Obyvatelé Hunzy neustále něco dělají, ale velmi málo se stresují. Stres je jeden z hlavních důvodů stárnutí. 

K úplné korektnosti je nutné dodat, že jeden z výzkumů také odhalil, že někteří místní lidé si přidávají na věku, čímž zvyšují popularitu místa a pro ně s tím spojený výdělek. V letech, kdy se narodili dnešní staříci, se nevedla žádná dokumentace ohledně jejich narození. V součastnosti je daleko větší množství obyvatel trpící civilizačními či jinými chorobami.